3. aprilie 2025
Reading Time: 2
Min.
news
ViDA – TVA în Era Digitală
Consiliul Uniunii Europene a aprobat în 11 martie 2025 pachetul legislativ “TVA în Era Digitală” (ViDA), care modifică actuala Directivă de TVA. Implementarea acestor măsuri va fi progresivă, cu termene stabilite până în 2035 inclusiv.
Pachetul ViDA este împărțit pe trei mari piloni, după cum urmează:
a. Facturarea electronică și raportarea digitală în materie de TVA:
- Începând cu 20 de zile după publicarea oficială a directivei ViDA, statele membre pot impune facturarea electronică pentru tranzacțiile interne fără a solicita derogări suplimentare.
- Începând cu 1 iulie 2030, facturarea electronică devine obligatorie pentru tranzacțiile transfrontaliere B2B și B2G. Raportarea digitală a datelor către autoritățile fiscale se va efectua conform unui format standardizat la nivel european.
- Până la 1 ianuarie 2035, se preconizează armonizarea completă a sistemelor de facturare electronică și raportare digitală în toate statele membre.
- Odată cu raportarea digitală, se intenționează eliminarea declarațiilor recapitulative privind tranzacțiile intra-comunitare (VIES).
b. Noi reguli în materie de TVA pentru platformele online:
- De la 1 iulie 2028, platformele care facilitează servicii de închiriere pe termen scurt și transport de persoane vor fi responsabile de colectarea și plata TVA pentru situațiile în care furnizorii lor nu sunt înregistrați în scopuri de TVA și nu colectează ei înșiși TVA. Totuși, pachetul ViDA prevede posibilitatea statelor membre de a amâna implementarea acestei măsuri până la 1 ianuarie 2030.
- În plus, se introduc clarificări privind locul prestării din perspectiva TVA al serviciilor de facilitare prestate de platforme, respectiv al serviciilor de închiriere și/sau transport.
c. Înregistrarea unică în scopuri de TVA:
- Acest pilon vizează extinderea mecanismului One-Stop Shop („OSS”) și are ca scop simplificarea procedurile de înregistrare pentru companiile care operează în mai multe state membre. De la 1 ianuarie 2027, acest sistem va include livrările B2C de energie electrică și gaze, iar de la 1 iulie 2028, va acoperi și transferurile transfrontaliere de bunuri.
- Ca urmare a acestor măsuri, până la cel târziu 30 iunie 2029 se vor elimina simplificările actuale aplicabile stocurilor la dispoziția clienților.
- Tot începând cu 1 iulie 2028, răspunderea pentru plata TVA se va transfera de la furnizor la beneficiar (prin mecanismul taxării inverse) pentru acele tranzacții în care furnizorul nu este stabilit și nici înregistrat în scopuri de TVA în statul membru în care se datorează TVA. Acest mecanism este în prezent aplicat de anumite state (România fiind unul dintre ele), însă va deveni obligatoriu pentru toate țările membre.
Sursă: Directiva (UE) 2025/516 a Consiliului din 11 martie 2025 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește normele în materie de TVA pentru era digitală