25. noiembrie 2024
Reading Time: 3
Min.
news
Modificări privind Sistemul RO e-Transport
Ordonanța de Urgență nr. 41/2022 (OUG nr. 41/2022) pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport a fost modificată prin Ordonanța de Urgență nr. 129/2024 (OUG nr. 129/2024).
Principalele modificări vizează:
a) Actualizarea datelor după expirarea codului UIT
• Denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate pot fi modificate după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul de bunuri. Actualizarea datelor reprezintă informație referitoare la profilele de risc ale contribuabililor.
b) Sistem gradual de sancțiuni
• Se introduce un sistem gradual de sancțiuni, în cazul săvârșirii următoarelor contravenții:
– nedeclararea în Sistem a datelor privind transporturile de bunuri, astfel încât acestea să poată fi identificate prin intermediul codului UIT;
– utilizarea codului UIT de către operatorul de transport după expirarea valabilității acestuia;
– descărcarea în România a bunurilor obiect al tranzacțiilor intracomunitare în tranzit, exceptând cele ce fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una/ mai multe partide de bunuri;
– declararea în Sistem a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului.
• La prima abatere, nu se mai aplică sancțiunea privind confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate, însă rămâne valabilă amenda, cuprinsă între 10.000 și 50.000 lei pentru persoanele fizice și între 20.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.
• La a doua abatere, dacă este săvârșită în termen de 12 luni de la prima sancțiune, se aplică amendă şi confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
• La a treia abatere săvârșită se aplică amendă şi confiscarea a 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
• Începând cu cea de-a patra abatere săvârșită se aplică amendă și confiscarea integrală a contravalorii bunurilor nedeclarate.
• Dacă într-un termen de peste 12 luni de la prima sancțiune, operatorul economic săvârșește a doua contravenție, aceasta se sancționează doar cu amendă iar pentru abaterile ulterioare comise în termen de 12 luni de la această a doua contravenție, se va aplica suplimentar măsura confiscării contravalorii bunurilor, în procentele precizate anterior (15%, 50%, 100%).
• Sancțiunea complementară a confiscării contravalorii bunurilor prevăzută în cazul nedeclarării informațiilor în RO e-Transport nu se va mai aplica în cazul constatărilor rezultate din verificări ulterioare încheierii transportului rutier de bunuri, când acestea au fost înregistrate în documentele justificative care stau la baza înregistrărilor contabile, precum şi în contabilitatea utilizatorilor, după caz, în perioada la care se referă operaţiunile respective.
c) Suspendarea aplicării unor sancțiuni
• Se suspendă aplicarea sancțiunilor până în 31 martie 2025 în cazul nerespectării următoarelor obligații de către operatorii de transport rutier:
– asigurarea transmiterii continue a datelor de poziționare a vehiculului de transport pe toată durata de monitorizare a acestuia în Sistemul RO e-Transport;
– echiparea vehiculelor de transport cu dispozitive ce utilizează tehnologii de poziționare și transmitere de date prin satelit, cu excepția situațiilor în care vehiculele sunt deja dotate astfel;
– transmiterea codului UIT conducătorului auto.
d) Registru electronic pentru evidența sancțiunilor aplicate
• Va fi creat un registru electronic la Centrul Național pentru Informații Financiare prin intermediul căruia autoritățile competente vor avea acces la evidența centralizată a sancțiunilor aplicate conform OUG nr. 41/2022.
Suplimentar modificărilor publicate recent în Monitorul Oficial, punem la dispoziție mai jos o schemă pregătită de TPA România, care prezintă în mod simplificat transporturile ce trebuie declarate în Sistemul RO e-Transport:
Sursă: Ordonanța de Urgență nr. 129/2024 privind modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.