31. decembrie 2024
Reading Time: 6
Min.
news
Modificări privind sistemele RO e-Factura, RO e-TVA, RO e-Transport și amendamente ale Codului fiscal
Autoritățile au introdus o serie de modificări legislative privind sistemele RO e-Factura, RO e-Transport, RO e-TVA, impozitul pe profit, impozitul pe venit, TVA și legea contabilității.
- Modificări de la 1 ianuarie 2025 privind sistemul RO e-Factura
- facturile pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care n-au locul livrării sau prestării în România;
- facturile pentru livrările intracomunitare de bunuri, pentru care beneficiarul stabilit în România comunică un cod de TVA din alt stat membru.
- Modificări privind sistemul RO e-Transport
- Modificări privind sistemul RO e-TVA
- Modificări privind Codul Fiscal
- Mecanismul taxării inverse: în situația în care se ajustează baza impozabilă pentru operațiunile pentru care se aplică mecanismul taxării inverse, beneficiarul obligat la plata taxei trebuie să emită o auto-factură în vederea ajustării bazei de impozitare si a TVA deductibile, dacă furnizorul de bunuri / prestatorul de servicii nu emite o factură de corecție. Auto-factura trebuie emisă până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare evenimentului care a generat ajustarea taxei.
- Costul excedentar al îndatorării: se clarifică faptul că ponderea costului excedentar nededus aferent operațiunilor efectuate cu persoane neafiliate și / sau cu persoane afiliate care finanțează achiziția / producția imobilizărilor în curs de execuție / activelor eligibile în costurile totale excedentare ale îndatorării nededuse se determină înainte de aplicarea limitei de deductibilitate de 30% din EBITDA fiscal.
- Impozitul specific pe cifra de afaceri: instituțiile de credit și contribuabilii care desfășoară activități în domeniile petrol și gaze naturale care datorează impozit specific pe cifra de afaceri (suplimentar impozitului pe profit) conform art. 461 și 462 din Codul fiscal sunt exceptați de la plata impozitului minim pe cifra de afaceri prevăzut la art. 181 din Codul Fiscal (IMCA). În cazul grupului fiscal, prevederile aferente impozitului specific pe cifra de afaceri datorat de instituțiile de credit (art. 461 ) și de contribuabilii din domeniile petrol și gaze naturale (462) se aplică de fiecare membru, în funcție de situația individuală a acestuia.
- Venituri din cedarea folosinței bunurilor: dacă venitul brut este plătit exclusiv în natură sau dacă sumele care reprezintă garanție sunt utilizate pentru plata chiriei stabilită prin contract, proprietarul / uzufructuarul / alt deținător legal persoană fizică are obligația de a stabili venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut. În plus, acesta are obligația să calculeze, să declare și să plătească impozitul pe venit aferent. Impozitul anual se declară prin depunerea declarației unice.
- Venituri din transferul posesiei de fapt: veniturile primite de persoanele fizice din transferul posesiei de fapt notate în cartea funciară reprezintă venituri neimpozabile, dacă transferul se face prin acte pentru cauză de moarte, respectiv venituri impozabile din alte surse, dacă transferul are loc prin acte între vii.
- Venituri din pensii obținute din străinătate: veniturile din pensii, altele decât pensii administrate privat, facultative sau ocupaționale, obținute din străinătate sunt supuse impozitării prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra venitului brut anual diminuat cu suma lunară neimpozabilă de 3.000 lei.
- Modificări privind legea contabilității
- 31 mai a exercițiului financiar următor celui de raportare: pentru societățile reglementate de Legea 31/1990, societățile/companiile naționale, regiile autonome, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, subunitățile fără personalitate juridică din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepția subunităților deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European.
- 30 aprilie a exercițiului financiar următor celui de raportare pentru restul persoanelor juridice.