Noutăţi
17. aprilie 2025
Reading Time: 4
Min.
news
Bonificație de 3% pentru contribuabilii bun-platnici
Procedura de acordare a bonificației de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024 a fost oficializată recent, prin publicarea, în data de 14 aprilie 2025, a Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 540 din 31 martie 2025.
Bonificația în sine a fost introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 107 din 4 septembrie 2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Pentru aplicarea bonificației era însă necesară elaborarea și publicarea procedurii menționate anterior.
- Cine poate beneficia de bonificație?
Bonificația se acordă:
- companiilor plătitoare de impozit pe profit (indiferent de sistemul de declarare și plată);
- companiilor plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
- companiilor care devin plătitoare de impozit pe profit în cursul anului 2024 (anterior fiind plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor);
- companiilor care la finalul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024 datorează impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Beneficiază de bonificație inclusiv grupurile fiscale – în cazul acestora, bonificația se aplică impozitului pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.
De reținut că bonificația se acordă impozitelor enumerate mai sus aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.
- Ce condiții trebuie îndeplinite de către contribuabili?
Potrivit reglementărilor, următoarele condiții trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili pentru a le fi acordată bonificația pentru anul fiscal 2024/anul fiscal modificat care începe în anul 2024:
- sunt depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal;
- este stins integral și la termenul prevăzut de lege impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;
- nu înregistrează nicio altă obligație fiscală/bugetară restantă la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.
- Cum se calculează bonificația?
Bonificaţia se calculează prin aplicarea procentului de 3% asupra:
- impozitului pe profit anual/impozitului pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă, în cazul grupului fiscal, din care se scad sumele redirecţionate potrivit legii (practic, sumele redirecționate din impozitul pe profit anual, cum ar fi sponsorizările, nu sunt luate în calcul la stabilirea bonificației);
- impozitului datorat pe întregul an fiscal, determinat prin însumarea impozitelor pe veniturile microîntreprinderilor datorate trimestrial, potrivit legii;
- atât a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, cât şi a impozitului pe profit anual, impozite determinate potrivit lit. a) şi b), în cazul microîntreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit în anul 2024;
- impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri dacă, la sfârşitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, acesta se datorează potrivit Codului fiscal.
- Cum se acordă bonificația?
Bonificația se acordă de către organul fiscal central competent, în urma identificării contribuabililor eligibili de către compartimentul specializat al autorităților fiscale. Procedura se derulează:
- după expirarea termenului de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit anual, potrivit legii, aferentă anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit;
- după expirarea termenului de depunere a declaraţiei privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
Evaluarea autorităților fiscale se concretizează într-o decizie care va fi comunicată societăților beneficiare. Acordarea bonificației nu necesită transmiterea unor cereri de către contribuabili.
De reținut că sumele care fac obiectul bonificației nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabilului.
Eventuale rectificări ale declarațiilor inițiale depuse de către contribuabili pot conduce fie la diminuarea bonificației, fie la anularea acesteia, după caz.
Sursă: Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 540 din 31 martie 2025 pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificaţiei de 3% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 107 din 4 septembrie 2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative