1. octombrie 2024
Reading Time: 2
Min.
news
Sistemul Brevetului Unitar
Începând cu 1 septembrie 2024, a devenit operațional Sistemul Brevetului Unitar, România fiind cel de al 18-lea stat European care a depus instrumentul de ratificare a Acordului privind Curtea Unică în materie de Brevete, intrând astfel în rândul statelor care au acoperirea efectelor Brevetului Unitar pe teritoriul lor.
Brevetul unitar este un brevet european acordat de Oficiul European de Brevete (OEB), conform regulilor și procedurilor prevăzute de Convenția Brevetului European. Unul dintre avantajele noului sistem este posibilitatea ca titularul unui brevet să solicite un efect unitar al protecției, acoperind teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene care au depus instrumentele de ratificare.
Aspecte cheie privind brevetul unitar:
- conferă acoperire unitară în toate statele care au semnat elementele de ratificare, respectiv Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Suedia.
- oferă un traseu simplificat pentru o protecție prin brevet, uniformă și cu largă acoperire teritorială, reducând birocrația și costurile în mod semnificativ.
- procedura de obținere a brevetului unitar începe cu obținerea unui brevet european, urmată de depunerea unei cereri pentru brevetul cu efect unitar.
- titularii nu sunt nevoiți să valideze brevetul în fiecare stat în parte, ci pot solicita un brevet unitar printr-o singură cerere la OEB, oficiu regional ce acționează ca un ghișeu unic responsabil și pentru administrarea centralizată a brevetului unitar și a plăților pentru taxele aferente.
- sistemul Brevetului Unitar va coexista atât cu sistemul național de brevete cat și cu brevetul european clasic, titularii având libertatea de a alege cel mai potrivit sistem pentru nevoile lor economice și strategice.
Sursă: Anunțul din data de 29.08.2024 publicat pe site-ul Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, Legea nr. 81/2024 pentru ratificarea Acordului privind Curtea unică în materie de brevete, deschis spre semnare și semnat de România la Bruxelles la 19 februarie 2013.