Modificări privind Codul fiscal

Modificări privind Codul fiscal

Modificări privind Codul fiscal

a. Impozitul pe dividende: începând cu 1 ianuarie 2025, cota de impozit pe veniturile din dividende crește de la 8% la 10%, atât pentru contribuabilii rezidenți, cât și pentru cei nerezidenți. Prevederea se aplică dividendelor distribuite după 1 ianuarie 2025. În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2024 / anului modificat care începe în anul 2024, cota de impozit aplicabilă este 8% (fără obligația recalculării impozitul pe dividende după regularizarea pe baza situațiilor financiare anuale aferente anului 2024 / anului modificat care începe în 2024).

b. Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor: plafonul veniturilor pentru aplicarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor se modifică după cum urmează:

  • 250.000 euro începând cu 2025 (pe baza veniturilor realizate la 31 decembrie 2024);
  • 100.000 euro începând cu 2026 (pe baza veniturilor realizate la 31 decembrie 2025).

De asemenea, condiția potrivit căreia un contribuabil trebuia să înregistreze peste 80% din veniturile totale din activități altele decât consultanță și / sau management pentru a se califica drept microîntreprindere se elimină începând cu 1 ianuarie 2025.

c. Impozitul pe venit și contribuții sociale: scutirea de impozit pe venit și cota redusă a contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajații din sectoarele IT, constructii și agricultură se elimină începând cu ianuarie 2025.

Pentru anul 2025, salariații cu normă întreagă, angajați la funcția de bază, beneficiază de scutire de la impozitul pe venit și excluderea din baza de calcul a contribuțiilor social pentru suma de 300 lei / lună, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

  • Salariul de bază brut lunar, exclusiv sporuri sau adaosuri, este egal cu salariul minim brut pe țară valabil în luna corespunzătoare veniturilor salariale. Această condiție nu se consideră a fi îndeplinită dacă salariul brut stabilit potrivit contractului individual de muncă este redus sub nivelul salariului minim garantat între 1 ianuarie 2025 și 31 decembrie 2025.
  • Venitul brut lunar total, fără tichete de masă, tichete de vacanță sau indemnizații de hrană aferente aceleași luni, nu depășește 4.300 lei.

Suma de 300 lei se ajustează în funcție de:

    • Perioada din lună în care salariul minim este menținut la nivelul minim garantat;
    • Data angajării la salariul minim;
    • Perioada lucrată din lună;
    • Data încetării contractului de muncă.

 

d. Impozitul pe construcții: începând cu ianuarie 2025, se introduce un impozit de 1% aplicat valorii construcțiilor deținute la 31 decembrie a anului precedent, cu excepția celor deja supuse impozitului pe clădiri. Acest impozit se aplică și construcțiilor din parcuri industriale, științifice sau tehnologice care nu beneficiază de scutiri. Impozitul se plătește în două tranșe egale, până la 30 iunie și respectiv 31 octombrie.

Sursă: Ordonanța de urgență nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene

Tax & Legal Newsletter Ianuarie 2025

271.84KB

.pdf

Similar Posts

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.